Adakah pengangkutan kembang api secara haram melanggar undang-undang?
Sangat melanggar undang-undang, tiada pengecualian. Petasan adalah bahan letupan yang mudah terbakar dan meletup; negara melaksanakan sistem lesen pengangkutan. Sama ada untuk kegunaan sendiri atau jualan, pengangkutan tanpa 'Lesen Pengangkutan Darat Petasan' adalah haram; semakin besar kuantiti, semakin berat hukuman, dan pengangkutan besar boleh membentuk jenayah rasmi Garis merah undang-undang asas 'Peraturan Pengurusan Keselamatan Petasan' Artikel 22 dengan jelas menyatakan: Mengangkut petasan melalui jalan raya mesti mendapat kelulusan polis dan mengeluarkan 'Lesen Pengangkutan Darat Petasan'; kereta peribadi biasa, van, dan lori kargo tanpa kelayakan pengangkutan bahan berbahaya dilarang mengangkut petasan (Judicial Nanjing...). Kurier, logistik, dan kenderaan penumpang juga dilarang menerima atau menyembunyikan petasan. Untuk mengangkut kembang api secara besar-besaran dengan sah, mesti memenuhi semua syarat berikut: Memohon 'Lesen Pengangkutan Darat Petasan' kepada polis destinasi / asal, menyatakan kuantiti, laluan, masa; Menggunakan lori tertutup khas dengan kelayakan pengangkutan bahan berbahaya, menggantung tanda amaran mudah terbakar dan meletup; Melengkapi pegawai eskort bertauliah, kenderaan dilarang membawa penumpang; Mematuhi laluan dan waktu yang ditetapkan dalam lesen, berhenti di tengah jalan untuk dijaga